Kim Ritthagen

 Konstkritik av Hans Janstad

Konsten att läka med färg och form


”Amazonernas sista strid” heter en akrylmålning av Kim Ritthagen. Man ser en naken sköldmö och under hennes särade ben syns ett foster med kvarvarande navelsträng. Det är en symbolisk målning för Kim Ritthagen, som tillika är läkare förutom konstnär.


Läkekonst, denna fina symbios av läkedom och konst, har präglat Kims vuxna liv.

Tidigt hade hon börjat teckna, måla och fotografera. Hon drömde sig bort, hörde sagor för sitt inre, såg ”fantastiska landskap” och var alltid ”omgiven av djur”.


Och det är på många sätt en förtrollad värld som möter oss i Kim Ritthagens bilder. De färgstarka papegojorna gnuggar näbbarna mot varandra sittande på en gren i den liantäta ”Regnskogen”. Men uppflugen på en annan gren, i målningen ”Ljusbärarna” finner man en liten rödhårig nymf, blickande ner på ett följe av bleka kvinnoväsen på vandring mot okänt mål.


Överallt i bilderna dyker det upp djur, det kan vara rådjur, uggla, stork, groda, marsvin och fjärilar. Det är målningar som vibrerar av färg, varm och ibland het färg. Hennes formspråk är både mjukt och distinkt, enkelt men samtidigt mångbottnat.


Vad styr då hennes konstnärsskap? I tjugo år har hon arbetat som läkare, men har nu gått ner till deltid för att få utlopp för sin kreativa sida. Hon menar att läkararbetet och patientkontakterna har fått henne att nå längre in i måleriet och att det kreativa hjälper till med ”problemlösning” i läkarrollen.


Men vi återvänder till ”Amazonernas sista strid”. Som jag tycker kan den ses som en milstolpe i hennes konstnärliga men även personliga liv. Sköldmön kommer att lägga ner spjutet och skölden. Hon är inte längre ”mö” utan moder. Under henne finns det nya livet. Och det är en tillvaro som Kim Ritthagen vill skildra som god och ljus. Hon har inget behov att sätta det onda på bild. Vill inte måla krig och fasor. Inte mörkret. Utan istället ljuset. Och det är en konst som vill läka, hjälpa oss att finna oss själva tillrätta i livet. Därför är också konstellationen läkare och konstnär betydelsefull. Konsten och läkekonsten har gått hand i hand sedan vår tideräknings begynnelse.

Lukas var en grekisk läkare och enligt traditionen författare till Lukasevangeliet och Apostlagärningarna. Men han sägs också ha varit konstnär och skall enligt en medeltida legend ha målat porträtt av Jesus och Maria. Det må vara hur som helst med detta, men Lukas är både konstnärernas och läkarnas skyddshelgon. Även om Lukas aldrig målade ett poträtt av Jesus så finns det i Kim Ritthagens målning av ”Amazonernas sista strid” en kvinna med utsträckta armar på samma sätt som Jesus på korset. Är det en illustration av kvinnans roll i det moderna livet? Ett feministiskt inlägg i dagens debatt?


Ja, det finns många bottnar i Kim Ritthagens bildvärld. Men även om det ställs svåra frågor så finns det en ro i målningarna, som i ” I Månens sken”, där rådjur, uggla och en groda gör den felika kvinnan sällskap. I en färgskala som påminner om Walt Disneys ”En förtrollad natt”. Kvinnan i konturmålningen ”Astra” står mot en likaledes stjärnglimmande natt, man känner hur Kim hela tiden söker ljuset.


Kim Ritthagen har hittat sin egen värld, en värld där man gärna vill vandra med henne, upptäcka skönheten i naturen. En värld som är vacker och varm i färgen och med otaliga upptäcktsfärder i varje målning. Lika rik på berättelsersom den regnskog hon har drömt fram.


Förutom måleriet arbetar Kim Ritthagen med foto, skulptur och silversmide. Hon är i sanning gränsöverskridande, men för en läkare kan färg, form och fantasi te sig som en utomordentlig medicin, helt i Lukas anda, även om dessa medikamenters blandning ännu inte lett till något nobelpris.


Kim Ritthagen säger att hon var en dagdrömmare i skolan. Men drömmen kan bli sann. Och det har den uppenbart blivit i Kims liv. Bättre kan det inte vara.


Hans Janstad

KonstkritikerHans Janstad, född i Stockholm, är en svensk konstnär, författare och journalist. Han var verksam på dagstidningen Arbetet i 46 år fram till sin pensionering 2000. Vid samma tidpunkt upphörde tidningen. Under tiden på Arbetet verkade han både som illustratör, konstkritiker och artikelskrivare.

Kontakt

Adress:

Centrumvägen 10

521 98 Broddetorp

Mobil:

+46(0) 727 336658

Mail:

kim.ritthagen@gmail.com


Om Kim

Hon är från Göteborg men bor och jobbar nu som konstnär på landet i ett samhälle Broddetorp som ligger vid Hornborgasjön. Hon ställer ut under konstrundorna vår och höst i sina egna ateljeer. Hon ställer även ut nationellt och internationellt. Hon hämtar sin inspiration från alla de resor hon gör. Hon jobbar deltid som läkare och mötet med patienter ger henne inspiration till olika konstverk.

I höst 2018 är temat "Världsligt med djur och natur" i Broddetorp. Akrylmålningar, keramik och silversmide visas


Gå gärna in på hennes blogg där hon skriver om sin målning och annat konstnärligt arbete men även om resor som inspirerat henne

http://blogg.kimritthagen.com

Copyright © Kim Ritthagen  All rights reserved.